Att jobba hos Pohjanen & Ström

Direkt från Fordons- och transportprogrammet till anställning efter studenten

Solen gassar och åskan mullrar någonstans i fjärran när jag hittar igen Viktor som den här sommaren arbetar med vårt gäng som drar fiber på uppdrag åt PiteEnergi. Vi dröjer oss kvar i den orangea kojan när de andra går ut igen för att fortsätta sitt arbete. Viktor berättar att han alltid varit intresserad av maskiner och då framför allt traktorer. Både hans farfar och hans pappa har arbetat och arbetar som maskinförare och han har fått åka med i hjullastare, väghyvel och lastbil när han var liten. Därför var det lätt att välja vad han skulle gå på gymnasiet – fordons- och transportprogrammet.

Tyvärr var det pandemi just de åren som Viktor gick gymnasiet, vilket gjorde att företagen inte tog emot praktikanter. Som tur var har P&S ett fint samarbete med Transportinriktningen och frågade därför en lärare direkt om de kunde tipsa om någon för ett sommarjobb som maskinförare till uppdraget på Smurfit Kappa där P&S hanterar returfiber. Viktors namn kom upp och Viktor kan än idag minnas när David Ström ringde och erbjöd honom jobb sommaren 2020. Han blev glad speciellt eftersom han upplevt att P&S har bra rykte och för att lärarna berättat att det är ett företag dit många vill komma för att arbeta och nästan ingen slutar. Inför tredje och sista året på gymnasiet var det meningen att tillbringa flertalet veckor ute på praktik, men det var som sagt svårt med tanke på pandemin. Tack vare att Viktor gjort ett så gott intryck under sommaren fick han ändå möjligheten att komma tillbaka till P&S för praktik då hans potential varit tydlig för arbetsledarna. På praktiken fick Viktor mestadels prova på lastväxlare och flisbil. När han sen fick erbjudande om en provanställning som maskinförare på returfibern där han sommarjobbat, blev han glad. Han hade trivts väldigt bra under sitt sommarjobb och det är ju faktiskt att köra hjullastare som är det roligaste enligt Viktor;

”Jag trivdes jättebra som sommarjobbare. Man kände sig som en i gänget och alla var trevliga. Därför ville jag få en anställning där. Kändes väldigt kul och tryggt att ha ett jobb direkt efter studenten. Och såklart extra kul när det är ett företag som Pohjanen & Ström, dit folk vill.”

Jag ber Viktor berätta vad han tycker är bäst med att arbeta på P&S. Svaret kommer snabbt;

 ”Möjligheten att utvecklas och kollegorna. Det finns stora möjligheter att utvecklas på företaget då det finns så många olika saker man kan göra och så många olika typer av maskiner. Plus att P&S finns både ute på vägarna och inne på industri, så även den skillnaden kan man få prova på. Det är rätt stor skillnad att jobba på en industri jämfört med ute längs en väg. Och så är det bra personer man jobbar med, det gör mycket.”

Viktors egen resa började som sagt inne på Smurfit Kappas industriområde där han körde en höghyttad hjullastare på ett femskift. När en kollega ville gå ner i tid fick Viktor ett erbjudande om att dela upp sin tjänst med 50% på femskift och resterande 50% med dagtid på anläggningssidan där han även fick lära sig att ploga och ha snöjour.

”Jag tycker om att testa nytt även om jag trivs bäst i traktorn. Det var kul att få komma utanför grindarna och lära känna alla andra som jobbar på företaget. Har plogat inne på industriområdet förut, men vill gärna få chansen att ploga mer inne i stan där man får köra med klaffskopa, den gillar jag mest.”

Jag frågar Viktor vad han tycker om arbetsmiljön hos oss, samtidigt som vi båda följer en stor bräms som flyger runt i kojan med blicken. Att det är ganska många tjejer som arbetar på P&S tycker Viktor är bra, det blir direkt en annan känsla som märks rätt tydligt i fikarummen. En annan bra sak med P&S är att maskinerna är relativt nya, fräscha och välunderhållna. Det blir roligare att jobba då. Och det där sms:et är också bra, säger Viktor och hänvisar då till frågan som ställs via sms varje torsdag kl 11. Det är en tjänst P&S har köpt in från Howdo, där varje anställd får ett sms en gång i veckan med frågan ”Hur var din vecka?”. Sen får man svara genom att trycka på en grön, gul eller röd smiley. Viktor tycker det känns seriöst och bra att det verkligen följs upp och att det är någon som ringer om man har tryckt på en röd gubbe.

Värmen är tryckande inne i kojan och vi tar bilen till det ställe där Lina, Kevin och Wilma jobbar för fullt med att gräva ett dike där fiber ska dras. Sådana här dagar är det verkligen inte dumt att få jobba ute i skuggan av träden, tillsammans med kollegor som man har roligt tillsammans med.